לאחרונה הולך ומתפשט בהודו סוג חדש של קורונה (XBB.1.16) או כפי שהוא מכונה באמצעי התקשורת – "ארקטורוס". עד כה, נראה שהסוג החדש של הקורונה מדבק ומביא עמו תסמינים לא שגרתיים. על פי רוב, הזן החדש תוקף ילדים והתסמינים שלו מאופיינים בחום גבוה ושיעול, אך גם תסמינים של דלקת עיניים ויראלית שמתבטאת בעיניים מגרדות, עיניים אדומות וללא הפרשות.
כדאי גם לקרוא: בדיקת OCT עיניים – איך זה עובד?
דלקות עיניים שנגרמות כתוצאה מווירוס הקורונה
המומחים מסבירים שדלקת העיניים שנצפתה בקרב ילדים שחלו בקורונה, דומים מאוד לנגיפים אחרים שמביאים למצב של דלקת עיניים ויראלית ועל כן קשה להבדיל ביניהם. עקב כך, ממליצים הרופאים כי במקרה של אודם, צריבה או גרד בעיניים, יש לקחת בחשבון את האפשרות שמדובר בקורונה.
התסמינים בדלקות עיניים: דלקת עיניים חיידקית מאופיינת בכאב, באדמומיות או בצריבה בעיניים ובהפרשה צהובה ומוגלתית על העפעפיים ועל הריסים. דלקת עיניים כתוצאה מאלרגיה, מאופיינת בצריבה, באדמומיות, בגרד ובהפרשה שקופה מהעיניים. בדרך כלל, דלקת עיניים ויראלית מאופיינת באדמומיות, בגרד צריבה או בצריבה ולעיתים גם בדמעות.
כבר בימים הראשונים של התפרצות נגיף הקורונה עלה החשש בקרב הקהילה הרפואית כי הנגיף עלול להתפשט גם דרך העיניים. על פי מחקרים, האדם הממוצע נוטה לגעת בעיניו לפחות 25 פעמים בשעה – עובדה שזירזה את החלטת החוקרים לבדוק אם נגיף הקורונה עלול להדביק גם דרך העיניים.
מחקרים מראים שקוביד 19 וזניו אובחנו גם בנוזל הדמעות. התשובה האם גם הדמעות יכולות להיות מדבקות עדיין לא נמצאת בידי החוקרים, אך כבר כיום ידוע כי עצם קיומו של וירוס הקורונה בדמעות, יכול לסמן אפשרות של הדבקת הדמעות היוצאות מהעיניים ולגרום לדלקת בעיניים ויתכן שאף להדבקה כללית בנגיף הקורונה.
הקשר בין עדשות מגע לוריאנט הקורונה שפוגע בעיניים
המחקרים העדכניים מצביעים על כך שאנשים שמשתמשים בעדשות מגע באופן קבוע נמצאים בסיכון גבוה להידבקות בנגיף הקורונה. כדי להמעיט את סיכויי ההדבקה, טרם הכנסת העדשות, חשוב לשטוף היטב את הידיים. בתקופה זו, המלצת הרופאים היא להימנע עד כמה שניתן משימוש בעדשות מגע ובכל מקרה, להקפיד על היגיינת הידיים.
נראה כי בחודשים האחרונים, התחלואה בקורונה בישראל נמצאת במצב יציב: ממוצע המאומתים בשבוע נמצא במצב סטטי יחסית ולא עולה על 380 חולים. מספר המאושפזים במצב בינוני-קשה הוא כ-120 ורובם אינם מחוסנים כלל.
סיכום
זן הקורונה ארקטורוס, התפשט בהודו אך עוד לא אובחן בישראל; יחד עם זאת, זהו זן מדבק במיוחד שפוגע גם בעיניים ומלווה בתסמינים המזכירים דלקת עיניים ויראלית המופיעה בקרב ילדים בני 12. הזן לא מסוכן ואין כל הוכחה להשפעתו על אחוזי התמותה.
שווה קריאה: היפרדות רשתית העין – סיבות, תסמינים וטיפול